Sitoutumattomat ja saikkuilevat nuoret – neljä vinkkiä Z-sukupolven johtamiseen ja hyvinvoinnin tukemiseen

Blogi
|
04.06.2025

Z-sukupolven (synt.1995-2012) saapuminen työelämään ja yleistyneet mielen hyvinvoinnin haasteet ovat herättäneet organisaatioissa tarpeen ymmärtää tätä aidosti globaalia ja diginatiivia sukupolvea, jonka arvoja, odotuksia ja hyvinvointia ovat muokanneet lisääntynyt epävarmuus, sosiaalinen media, taloudelliset kriisit ja kasvanut kognitiivinen kuormitus. Zetat ovat kasvaneet keskellä nopeatempoista, virikkeellistä ympäristöä, jossa avoin  mielenterveyspuhe, individualismi ja tarve oman polun löytämiselle ovat keskiössä. 

Vuoteen 2030 mennessä noin kolmasosa työntekijöistä on Z-sukupolven edustajia ja heidän mukanaan tuomat arvot, odotukset ja lähtökohdat tulevat mullistamaan työelämän täysin. Useissa organisaatioissa kohdataankin kitkaa sukupolvien välillä nuorten kyseenalaistaessa  vanhoja normeja ja esihenkilöt raportoivat haasteita nuorten sitouttamisessa, kasvaneissa  poissaoloissa ja kohtaamattomissa odotuksissa. Lisäksi uusimman Miten Suomi voi - tutkimuksen mukaan joka kolmas alle 36-vuotias kärsii työuupumusoireista, ja nuorten  työhyvinvointi on kaikilla mittareilla heikompaa kuin vanhemmilla ikäryhmillä. 

Kyseessä ei siis ole yksilötason ongelma vaan kaikkia koskettava ilmiö. 

Tulevaisuudessa onkin entistä tärkeämpää, että organisaatiot panostavat Z-sukupolven  työntekijöiden hyvinvoinnin tukemiseen ja heidän lähtökohtiensa ymmärtämiseen – tämä ei  ainoastaan paranna Zetojen sitoutumista, vaan vahvistaa koko työyhteisön hyvinvointia ja  tuottavuutta. Seuraavaksi esittelen neljä konkreettista vinkkiä, joilla Zetojen johtaminen ja  hyvinvoinnin tukeminen onnistuu paremmin myös teillä! 

Vinkki nro 1. Esihenkilöiden kouluttaminen 

Usein esihenkilöt eivät tunnista omaa vastuutaan työntekijöiden hyvinvoinnissa ja saattavat  turvautua siihen ajatukseen, että työntekijöiden hyvinvointi on pelkästään työterveyden ja  yksilöiden vastuulla – jotain, mistä tulisi huolehtia itse työn ulkopuolella. Tutkimusten(4, 5) mukaan esihenkilöiden rooli on ratkaiseva Z-sukupolven hyvinvoinnin, sitoutumisen ja  suoriutumisen kannalta, erityisesti heidän työuransa alkuvaiheessa, jolloin he kohtaavat  työelämän vaatimukset ensimmäistä kertaa. Näin ollen erinomainen tapa tukea Z-sukupolven  hyvinvointia on panostaa esihenkilöiden koulutukseen Zetojen lähtökohdista sekä henkisen  hyvinvoinnin merkityksestä, jotta jokainen esihenkilö ymmärtäisi roolinsa työntekijöiden  työkyvyn tukemisessa. 

Vinkki nro 2. Hyvinvointi osaksi strategiaa 

Toinen tärkeä askel on varmistaa, että työntekijöiden hyvinvointi on aidosti osa organisaation  strategiaa eikä vain avaamaton PDF intrassa tai ulkoistettu vastuu. Preventiivinen  hyvinvointityö on investointi, joka maksaa itsensä takaisin – ei vain työntekijöiden työkyvyn  säilymisenä, vaan myös työnantajamielikuvan, motivaation ja organisaation sisäisen  kulttuurin vahvistumisena. Monet organisaatiot tekevät virheen keskittymällä ongelmien  hoitamiseen vasta silloin, kun ne ilmenevät. Z-sukupolvi on tottunut puhumaan  mielenterveydestään, arvottaa hyvinvointiaan korkealle ja odottaa, että heidän  hyvinvointinsa huomioidaan myös työnantajan toimesta. Kun henkinen hyvinvointi on osa strategiaa, sitä mitataan ja kehitetään. Kasvaneen epävarmuuden keskellä Zetat arvostavat  organisaatioita, jotka osoittavat aidon sitoutumisen inhimillisen ja kestävän työelämän  rakentamiseen. 

Vinkki nro 3. Merkityksellisyyden kokemuksen vahvistaminen ja palautteen anto 

Z-sukupolvi arvostaa myös jatkuvaa, yksilöllistä palautetta ja kommunuikointia heidän työnsä merkityksellisyydestä ja yhteydestä laajempaan kokonaisuuteen. Erityisesti yksilöidyt  palautekeskustelut ovat Z-sukupolven suosiossa, sillä ne tarjoavat tilaa henkilökohtaiselle  palautteelle ja vastavuoroiselle keskustelulle. Tämä tukee paitsi Z-sukupolven hyvinvointia,  myös lisää heidän työn merkityksellisyyden kokemustaan. On organisaation etu, että  esihenkilöt hyödyntävät säännöllisiä, yksilöllisiä palautekeskusteluja, joissa työntekijöille  tarjotaan mahdollisuus kertoa omista kokemuksistaan ja esittää kysymyksiä, jotka auttavat  heitä ymmärtämään oman työnsä arvon. Kun esihenkilöt käyttävät aikaa yksilölliseen  keskusteluun ja palautteeseen, he rakentavat vastavuoroista luottamusta ja edistävät työntekijöiden kokemusta siitä, että heidät nähdään, heidän työllään on merkitystä ja  heidän panostaan arvostetaan. 

Vinkki nro 4. Eri sukupolvien lähtökohtien ymmärtäminen ja yhteistyön tukeminen 

Maailma ympärillämme on muuttunut valtavasti, ja sukupolvet ovat muovautuneet siinä  mukana: jokainen edustaa oman aikakautensa arvoja, normeja, kasvatusmalleja ja  kasvuympäristöä. Eli tarkkojen syntymävuosien sijaan kunkin sukupolven tunnusmerkit ja  maailmankuva pohjaavat kasvuiän merkittäviin ulkoisiin vaikutteisiin, jotka ovat luoneet  kehykset sukupolvea yhdistäville arvoille ja uskomuksille sekä ajankuvan mukaisille odotuksille työelämää kohtaan. 

Vanhemmat sukupolvet ovat usein kokeneet työn välineenä vakauden ja jatkuvuuden  saavuttamiseksi, kun taas nuoremmille sukupolville maailma on näyttäytynyt  epävarmempana ja nopeatempoisempana. Tämä ympäristö on tuonut pintaan uusia odotuksia  työelämää kohtaan, kuten joustavuutta, avoimuutta ja aitoa tukea hyvinvoinnille. On  tärkeää, että organisaatiot tunnistavat nämä taustalla vaikuttavat tekijät ja pyrkivät  rakentamaan kulttuuria, joka vähentää vastakkainasettelua ja avointa  kommunikointia. 

PS. 

Z-sukupolven arvojen ja odotusten huomioiminen ei tarkoita vain nuoremman sukupolven  etuja – yllä mainitut vinkit edistävät koko työyhteisön hyvinvointia ja yhteistyötä  sukupolvien välillä. Ja itseasiassa “oireilevat" & totuttuja normeja kyseenalaistavat nuoret  ovat mahdollisuus oppia ja kehittää käytäntöjä vastaamaan paremmin tätä päivää ja koko  työyhteisön tarpeita. 

Kirjoittaja:

Sofia Valvee on Z-sukupolven johtamiseen ja mielen hyvinvointiin  erikoistunut kouluttaja, KTM ja väitöskirjatutkija. Sofia tutkii organisaatioiden keinoja  ennaltaehkäistä Z-sukupolven työuupumusta asiantuntijatyössä ja kouluttaa niin esihenkilöitä, työyhteisöjä kuin johtoryhmiäkin Z-sukupolven johtamisesta ja työkyvyn edistämisestä.

Sinun ajatuksiasi HRKollektiivin yhteisön blogiin? Lue lisää ja jaa rohkeasti oma tekstisi.

takaisin kaikkiin julkaisuihin